Col·lecció»Qui és Qui»

 

Hem començat pel Baix Llobregat i L’Hospitalet per fer una col·lecció de llibres amb les radiografies dels qui manen a les comarques catalanes amb una visió 360 graus.

Autoria

“Qui és qui” és fruit del treball de periodistes joves i veterans, una combinació perfecte de passió i experiència. Entre els més veterans, destaquen Joan Carles Valero, editor de BCN Content Factory i periodista sènior amb molts anys d’experiència en el món econòmic i local. De fet, va ser fundador i primer director de Ràdio L’Hospitalet abans que fos una emissora municipal, així com fundador i primer director del setmanari El Llobregat, publicació de la que ara és el seu editor executiu. Valero també té vocació pedagògica i és professor de Periodisme a las universitats Abat Oliva-CEU i Ramon Llull.

Entre els col·laboradors més experimentats es troben Eva Jiménez Gómez, periodista amb experiència en el món local, que coordina la col·lecció; Imanol Crespo, director de El Llobregat; i Ana Basanta, autora de llibres com “Halcón de los Andes”, “Líbano desconocido” i “Inconformistes”. La nova generació està integrada per Dayana García Blas, coordinadora de BCN Content Factory, Begoña González i Edu Rodríguez.

Continguts

L’estructura de l’obra consta de tretze capítols, cadascun dels quals conté una panoràmica general del tema, una aproximació als seus protagonistes i les opinions dels més representatius.

Poder institucional. En aquest capítol, el lector coneixerà com s’ha distribuït el poder local, començant pels Ajuntaments després de les darreres eleccions municipals, però també a la Diputació, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i Barcelonès, així com conèixer el paper dels consorcis i mancomunitats al territori.

Poder polític. Aquest capítol explica quins són els principals partits que conviuen al territori, com s’han format les candidatures en els passats comicis i quins objectius es plantegen els líders locals i comarcals per a la legislatura que tot just comença.

Poder judicial. Aquí s’expliquen com s’organitza la justícia al territori, quines són les principals característiques de cada demarcació judicial i quins són els problemes que tenen els jutges i altres actors judicials per impartir Justícia al Baix Llobregat i L’Hospitalet.

Poder policial. Les persones interessades en aquest àmbit sabran com s’organitzen els cossos de seguretat que treballen a un territori molt heterogeni i els reptes de coordinació que encara han d’afrontar Mossos d’Esquadra, Policia Local i Guàrdia Urbana, Policia Nacional, Guàrdia Civil i l’Exèrcit.

Poder mediàtic. Aquest capítol posa en evidència la manca d’un gran mitja comarcal de referència i explica els intents frustrats per part de la iniciativa privada i les possibles causes d’aquests fracassos. A més a més, alerta del perill que els mitjans públics depenguin en excés dels governs municipals, la qual cosa suposa un indici de baixa qualitat democràtica.

Món Econòmic. Aquest apartat mostra les repercussions de la crisi i el procés de recuperació econòmica, tant en el sector primari com el secundari i el terciari. També es parla amb les principals organitzacions empresarials perquè expliquin com han viscut les reformes i quines mesures estan prenent per a reactivar la creació d’empreses.

Món laboral. Tampoc no podien faltar els sindicats, els quals han vist com els treballadors han perdut influència després de la crisi i que encara no han recuperat. De fet, les organitzacions reconeixen que no donen a bast i no tenen suficients recursos per atendre les necessitats d’empleats i aturats.

Món social. Els lectors d’aquest capítol se sorprendran al comprovar que la comarca i L’Hospitalet compta amb gairebé 6.000 associacions, reflex d’una intensa activitat social. La panoràmica també explica com ara mateix conviuen el vell associacionisme amb el nou i quines són les problemàtiques a qui s’enfronten algunes associacions concretes.

Món cultural. Baix Llobregat i L’Hospitalet ofereixen una gran pluralitat i diversitat de propostes culturals. Les més destacades s’esmenten en aquest apartat. Malauradament, aquestes ofertes no sempre es troben ben coordinades ni contribueixen a la integració social. Aquesta és una de les principals conclusions que trobarà el lector d’aquesta secció.

Món educatiu. La situació de l’educació al territori es mostra ambivalent. Per una banda, destaca en l’educació tecnològica (Campus UPC a Castelldefels) i sanitària (Campus UB Bellvitge), així com en la formació professional escola-empresa (Seat) o d’idiomes. No obstant això, també s’ha produït un descens en l’alumnat d’educació infantil i que el territori compta amb elevats índexs de desigualtat social, la qual cosa repercuteix en els resultats escolars.

Món sanitari. Aquest capítol explica quines són els principals equipaments sanitaris que hi ha al territori i si són de titularitat privada, pública o concertada. També deixa ben clar que les retallades han afectat la sanitat pública, tot i que encara destaca que la comarca és puntera en la investigació contra el càncer o la salut mental.

Món esportiu. No només de futbol viu l’home. Aquest podria ser la frase que resum aquesta secció, on es fa un repàs l’esport rei, però també a la resta d’activitats esportives en què destaca el Baix Llobregat i L’Hospitalet, com el beisbol i el rugbi, malgrat la manca d’ajuts públics.

Món lleure. El llibre conclou amb un repàs per la situació actual del turisme, la gastronomia i l’oci, un sector emergent que ja està donant molts beneficis als empresaris i treballadors de la zona. Com a exemples destacats, el turisme de negoci al voltant de la plaça Europa de L’Hospitalet i la gastronomia i la restauració propiciades pel Parc Agrari.

Primera radiografía de quienes mandan en el Baix Llobregat y L'Hospitalet - Castellano 0k

Esta entrada fue publicada en libro. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s