Anuari 2019

40 veus reflexionen sobre els 40 anys de democracia local

portada anuari 2019

Catalunya ha canviat. En quaranta anys aquest país ha canviat. Des de 1979, amb les primeres eleccions municipals democràtiques, Espanya ha canviat. És un fet és innegable.
Evidentment, la comarca del Baix Llobregat i l’Hospitalet no ha quedat exclosa d’aquests canvis. El que fou cinturó vermell de Barcelona s’ha convertit a dia d’avui en un referent industrial metropolità tenyit de taronja. La qüestió és com ha canviat aquest territori, les seves gents i els seus hàbits. Per intentar respondre, oferim en aquestes pàgines una visió transversal i detallada sobre els canvis que s’han produït en el Baix en els últims 40 anys. Com s’han transformat els municipis amb l’arribada de la democràcia? Com han afectat esdeveniments com el 23-F, el 15-M o la forta crisi econòmica? Com ha evolucionat la seva població, els seus hàbits, les seves activitats?
Una altra qüestió interessant està relacionada amb la globalització. Des de l’aparició d’internet, Smartphone a la mà, i amb el nostre constant moviment, mitjançant transport particular i públic, es comença a qüestionar la rellevància d’aquell sentiment de pertinença a un municipi que solia regnar abans. Qüestionada la identitat comarcal, subsumida en una major que és la metropolitana Barcelona, una altra qüestió a respondre és: Segueix existint orgull local avui dia?
Per commemorar els 40 anys de democràcia local, hem donat veu a aquelles persones que realment coneixen la zona, a personatges que tenen profundes arrels locals i han viscut algunes o les quatre dècades d’ajuntaments democràtics. Hem buscat la màxima pluralitat ideològica i territorial. Són 40 veus del Baix que interpreten un concert polifònic amb un únic tema en comú: la nostra història local amb la mirada optimista en l’horitzó. Un cor d’opinions sobre un període de la nostra història recent que ha estat profundament marcat per canvis constants. Principalment, es tracta d’opinions de periodistes i editors, a més de líders sindicals i empresarials, i dels presidents dels dos centres d’estudis: el comarcal del Baix i el de l’Hospitalet.
La majoria sent en la seva vida una condició que ha estat constant en la nostra història: la doble pertinença a la comarca i l’àrea metropolitana en general i a una de les poblacions en particular que la integren. Només estan units en alguna cosa: es reconeixen ciutadans de la Gran Barcelona i tenen arrels en un dels seus municipis i es troben a gust sent-ho, sense èmfasis supèrflues ni afectats laments.
Cadascun d’ells exposa la seva visió sobre la seva vivència sobre la democràcia local des d’un angle diferent del Baix Llobregat, aportant la seva veu al gran concert polifònic d’opinions i records. Des de les grans ciutats als petits municipis del nord, passant per les mitjanes del delta, totes les poblacions tenen representació en aquest Anuari 2019 especial 40 anys de memòria.
Algunes d’aquestes opinions són de periodistes que han estat guardonats amb el Premi Aigües Cristal·lines El Llobregat, com el televisiu Jordi Évole, que viu en Santa Coloma de Cervellò i va despuntar com a periodista en Ràdio Cornellà, i la també televisiva Mercedes Milà, aristòcrata de bressol i del periodisme des d’Esplugues. També escriu Jordi Fortuny, responsable de Desenvolupament Estratègic en la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que té casa familiar a Begues i treballa a Sant Joan Despí en Tv3, però que també va treballar en els seus inicis en la premsa de proximitat des de Sant Boi. L’editor José Ángel Martos troba a faltar els descampats del seu Cornellà i Esplugues de la infància, mentre Jesús Vila subratlla les diferències entre els municipis petits i les ciutats. David Guerrero, de La Vanguardia, com José Polo, aporten una visió més actual de la transformació que ha experimentat el Baix i L’Hospitalet, ciutat aquesta última de la qual escriuen la doctora en Periodisme Eva Jiménez, experta en ètica i deontologia, i el Manuel Domínguez, president del Centre d’Estudis de la segona ciutat de Catalunya.
Seguint a peus junts la idea que una imatge diu més que mil paraules, tant els articles del nostre cor de 40 veus, com cada capítol dedicat a cadascun dels 31 municipis del territori Llobregat obre amb sengles imatges històriques de com estava un lloc emblemàtic fa 40 anys. En blanc i negre, recordarem un enclavament representatiu, com la plaça de l’ajuntament o la rambla, amb la intenció de mostrar un punt de partida de les quatre dècades de democràcia local perquè així quedin subratllats els canvis i avanços experimentats en els nostres municipis des d’aquell 14 d’abril de 1979 en què comencem a votar als nostres representants locals. Per aconseguir-ho, hem comptem amb la col·laboració dels arxius municipals i de l’arxiu comarcal del Baix Llobregat. Passin i llegeixin porcions, retalls de 40 anys de la nostra vida més propera.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s