Anuari 2023 Next Llobregat

La batalla del Baix

Els alcaldes i alcaldesses i els caps de l’oposició dels municipis del Baix Llobregat fan balanç del mandat i avancen les seves propostes electorals de cara a maig de 2023

Anticipem temes claus de l’any a partir de 90 entrevistes realitzades també als líders del partits polítics i de les àrees d’interès ciutadà

Ja es pot consultar en línia a lavanguardia.com l’Anuari 2023 Next Llobregat, on al llarg de 680 pàgines s’anticipen les claus de la batalla que es lliurarà enguany al Baix Llobregat i l’Hospitalet a les eleccions del mes de maig. La publicació prospectiva fa l’anàlisi tant des d’una perspectiva comarcal com posant la lupa a sobre de cadascun dels 31 municipis al sud de l’àrea metropolitana barcelonina, des del delta del Llobregat fins a Montserrat, un territori conegut com el “cinturón rojo”.

Les eleccions municipals haurien de deslligar-se de la política nacional per centrar-se en la gestió i en les dades i no només en la ideologia. La cita amb les urnes de maig ha de servir perquè els polítics locals rendeixin comptes de la seva gestió, per avaluar el compliment dels objectius marcats i per posar totes les dades sobre la taula. Amb l’Anuari 2023 Next Llobregat contribuïm a que sigui així a partir de realitzar 90 entrevistes als alcaldes i alcaldesses, però també als líders de l’oposició a cada municipi, on fan balanç del mandat que finalitza i avancen les seves propostes pel proper quadrienni fins l’any 2027.

Anàlisis comarcal i per sectors

En les entrevistes també s’inclouen els líders comarcals de set partits polítics i a la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez, que avança que “tenim un pla d’internacionalització que vol ser una oportunitat per posar el Baix Llobregat en una nova dimensió”. En una visió de 360 graus, també s’analitzen les àrees de tots els consellers comarcals per copsar el mandat de forma sectorial i territorialment transversal. I en altres capítols, com el de Seguretat, s’inclou una entrevista en profunditat amb Miquel Esquius, comissari en cap dels Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Metropolitana Sud, que reconeix no estar “dimensionats per donar resposta a les estafes a internet i ens cal un ‘reset’ policial i judicial”.

La publicació també posa veu als veïns a partir de l’anàlisi dels resultats del Dibaròmetre, l’enquesta sobre la percepció ciutadana de cada municipi, els serveis i l’administració dels ajuntaments que ha fet la institució que presideix Núria Marín. El treball demoscòpic s’ha fet a partir de 400 enquestes telefòniques a cadascú dels municipis de més de 10.000 habitants i 2.000 pel conjunt de la resta de localitats amb menor població. El capítol de cada municipi s’obre amb un quadre que recull la major part de la percepció veïnal i un altre gràfic amb la composició del Consistori al mandat 2019-2023, amb el número de vots obtinguts per cada formació, percentatge i repartiment de regidors.

Més habitats que en Extremadura

El pes demogràfic del Baix Llobregat i, per tant, el seu pes polític, és rellevant en ser un gegantí graner electoral. Els seus 30 municipis més l’Hospitalet sumen quasi 1,1 milions de persones, més habitants que a tota la comunitat d’Extremadura i més d’una setena part de la població de Catalunya. Al capítol de Política es fa un anàlisi de l’evolució dels resultats de les cinc cites electorals celebrades des de 2019 fins ara en aquesta comarca.

A l’Anuari 2023 Next Llobregat, que també es pot adquirir en edició impresa escrivint a coordinacion@bcncontentfactory.com, s’aborda el paper de la cultura en la definició de la realitat metropolitana, com un element consubstancial junt a la mobilitat, l’urbanisme o els serveis comuns, com ara la quotidiana recollida de la brossa. Per tant, les empreses culturals com la que edita aquesta publicació, també són claus per a impulsar la metròpoli en la direcció del creixement respectuós amb el capital natural. Perquè és al sud metropolità on l’equilibri entre progrés i natura és cada vegada més important d’assolir per el conjunt del país. Una importància que no només radica en que el territori Llobregat acull grans infraestructures de transport com el port, l’aeroport i també alimentàries com el Parc Agrari, sinó perquè la industrialització del Baix Llobregat suposa un repte de modernització per l’economia de tota Catalunya.

El repte de la reindustrialització

La comarca està ben posicionada per treure rendiment de la reactivació de l’estratègia industrial europea en un món on la globalització ha mostrat les seves deficiències. La reindustrialització afavorirà el Baix Llobregat i l’Hospitalet gràcies al seu teixit industrial i a la seva posició competitiva, no només en matèria logística, que també. És cert que a Catalunya el pes de les empreses de l’Ibex és limitat perquè hem deixat perdre moltes oportunitats, però el fet d’estar més orientats cap a la nova economia ens donarà clarament més oportunitats de cara al futur. Mostra d’això és l’aposta per l’electrificació de SEAT i el paper de motor de la indústria 4.0 que fa el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). En les pàgines d’una economia cada vegada més circular i de colors (verda i blava) i també feminista, es dona compte a l’Anuari 2023 Next Llobregat de les iniciatives en aquest sentit pilotades pel CZFB.

A la publicació també s’anticipen els principals reptes distribuïts per les seccions: Dones que manen, amb un repàs al lideratge en femení característic d’aquesta comarca; Territori i Mobilitat (El repte de garantir la mobilitat dins de la comarca, amb més transports viaris, ferroviaris i els accessos al Port); Habitatge (La missió quasi impossible de trobar-lo digne a preus raonables); Salut (Tant l’atenció primària com la salut mediambiental estan a la comarca a l’UCI); Seguretat (L’any 2023 augmenta la preocupació ciutadana per la seguretat a tots els nivells); Educació (Persisteix l’infrafinançament i continuaran les protestes i vagues a l’ensenyament de la comarca); Economía (De l’electrificació de SEAT i una Montserrat “smart” al paper dinamitzador del Consorci de la Zona Franca i l’economia blava portuària); i Cultura, amb tots els guanyadors dels XI Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.

ENLLAÇ AMB LA VANGUARDIA

Anuncio publicitario
Esta entrada fue publicada en libro y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s